Wetenschapshuis op Theaterloodsfestival

Het Wetenschapshuis

Het Wetenschapshuis is een plek waar wetenschappers inspirerende colleges geven over werk, leven en liefde. Maatschappelijk betrokken en uitgesproken.
Verbindingen leggen tussen kunst, cultuur, natuur en wetenschap: het is belangrijker dan ooit, in een tijd vol fake news en geïsoleerde bubbles. Daarom is het Wetenschapshuis idealiter de kiem van iets groots: een huis waar wetenschappers graag komen om hun kennis te delen. Waar heel diverse mensen zich graag laven aan onderbouwde kennis. Waar bezoekers nu eens nieuwsgierige toehoorders zijn, dan weer kritische vragenstellers, en dan weer proefpersonen in een of ander raar experiment. Waar veel kan en mag, en mensen nieuwsgierig zijn naar hoe het zit en hoe het beter kan: de wereld van werk, leven, liefde en nog veel meer.

Verschillende wetenschappers leggen tijdens het jaarlijkse Theaterloodsfestival, deze keer op zondag 2 september 2018, in Radio Kootwijk, de verbinding tussen kunst, cultuur, natuur en wetenschap en dagen je uit om anders te denken. 
Met dit jaar psycholoog Prof. dr. Aukje Nauta over waarde(loze) relaties, Engels letterkundige Dr. Nadine Akkerman over waarom Britse vrouwen de beste spionnen waren, ‘water en zand’ Prof. dr. Maarten Kleinhans die achter de Bechsteinvleugel vertelt over aardse zaken en managementfilosoof Harry Starren; Think like a manager, don’t act like one. Stuk voor stuk bevlogen inspiratoren die je uitdagen. Eerst het college en daarna op de thee bij de wetenschapper…. Gespreksstof genoeg. Dus: kom naar het Wetenschapshuis, op het Theaterloodsfestival. We ontvangen je met open mind en armen.

Dr. Nadine Akkerman

‘Vrouwen werden over het hoofd gezien, en dat is een perfecte eigenschap voor een spion.’ 
Lang werd gedacht dat er weinig tot geen vrouwelijke spionnen zijn geweest in de geschiedenis. Maar niets blijkt minder waar. In haar boek Invisible Agents reconstrueert dr. Nadine Akkerman de verhalen van de vele Britse vrouwen die spioneerden in de 17e eeuw. Nadine Akkerman is Universitair Hoofddocent Engelse Letterkunde in Leiden en tijdens het Theaterloodsfestival neemt ze het publiek mee op haar fascinerende ontdekkingsreis naar spionnen… 

Prof. dr. Maarten Kleinhans

Bang voor het wassende water? Professor dr. Maarten Kleinhans vindt dat Nederland best wat vaker mag overstromen. Maarten Kleinhans (UU) is formeel gezien hoogleraar fysische geografie maar veel liever wordt hij de professor van water en zand genoemd. Als je hem vraagt naar de zelfgebouwde zandbak waarin hij meanderende rivieren kan nabootsen, voelt hij zich als een vis in het water… maar helemaal in zijn element is hij achter de vleugel waar hij kunst en wetenschap ter plekke samenvoegt tot een boeiend en zeer zeker origineel college. 

Managementfilosoof Harry Starren

Harry Starren, managementfilosoof, of eigenlijk vooral liefdevolle inspirator, dwarsdenker, lege ballonnen doorprikker, schrijver van o.a. het boek Think like a manager, don’t act like one. Harry Starren was het afgelopen jaar een veelgevraagde inspirator op onze festivals en hij gelukkig terug bij de start van het nieuwe seizoen. Laat je inspireren en uitdagen, Harry kan dat als geen ander.

Prof. dr. Aukje Nauta

Veel werkrelaties zijn zo economisch, efficiënt en rationeel-cijfermatig ingericht, dat het je treurig te moede wordt. Dit belemmert mensen om echte, liefdevolle verbindingen aan te gaan. En dat terwijl ze daar van nature naar hunkeren. Ook op hun werk. Juist op hun werk. We weten dit al decennia. Maar waarom handelen veel bedrijven en hun managers er dan niet naar? In haar lezing werpt organisatiepsycholoog dr. Aukje Nauta de hypothese op dat het geen onwil is – de meeste mensen, ook managers, zijn oprecht geneigd tot het goede – maar eerder onhandigheid. Met een mix van wetenschappelijk onderzoek, pijnlijke, alledaagse voorbeelden van de werkvloer en persoonlijke onthullingen (ook over liefdevolle verbindingen, wees gewaarschuwd) daagt ze haar publiek uit na te denken over een fundamenteel andere relatie tussen werkgevers en werknemers.