PW Magazine sprak met programmadirecteur Mientje Fluyt en artistiek directeur en oprichter Walter Supèr over de mogelijkheden.
Een heidag begint al met de reis ernaartoe, legt programmadirecteur a.i. Mientje Fluyt uit. “De Theaterloods bevindt zich op het terrein van voormalig Zendstation Radio Kootwijk, een unieke locatie midden op de Veluwe. Een plek waar het nog echt stil kan zijn. Daarmee kom je direct in de vertraging.” Walter Supèr: “Je komt terecht in een omgeving die jou persoonlijk en je organisatie uitdaagt op vraagstukken die er werkelijk toe doen. De plek is heel mooi, en tegelijkertijd ontregelt die schoonheid je ook. Die raakt je. En dat is precies waar wij in ons programma op doorgaan.
Kunst, cultuur, natuur en wetenschap
“Elke heidag heeft een bedoeling. Bij De Theaterloods raken we mens en organisatie in hoofd en hart”, zegt Mientje. “Met kunst, cultuur, natuur en wetenschap als inspiratiebron. Samen met jou stellen we het programma op. We bespreken wat er binnen jouw team of organisatie speelt en voor welke vraagstukken jullie staan. Daar bouwen we de dag omheen met een zorgvuldig samengesteld programma dat resoneert. Zo helpen we verwonderen, veranderen, vertragen en versterken. Op alle thema’s die van waarde zijn en bij alles wat jullie doen of liever loslaten.”
Walter: “We willen de wereld waarin mens en organisatie zich begeven raken en we kiezen voor bouwstenen die daarbij passen. We proberen te verrassen. Als onze gasten aan het einde van de dag zeggen dat het heel herkenbaar was, is dat voor ons niet voldoende. Het inhoudelijk programma moet juist voorbijgaan aan herkenbaarheid. Het moet je onderhuids ontregelen en inspireren tot nieuwe keuzes. Kunst, cultuur, natuur en wetenschap kunnen dat.”
Wat is werkelijk van waarde?
De Theaterloods biedt verschillende ‘kuurbaden’, waarbij hoofd en hart worden geraakt op de thema’s die voor mens en organisatie van waarde zijn. Mientje: “De verschillende programma’s nodigen je uit bezig te gaan met de vraag wat voor jou werkelijk van waarde is in werk, leven en liefde. Je ontmoet jezelf op een diepere laag door kunst, cultuur, natuur en wetenschap. Juist door die elementen wordt jouw vraag beantwoord, zonder dat je antwoorden krijgt.”
“Je creëert een gesprek met jezelf, en vervolgens met je collega’s”, vult Walter aan. “Gesprekken waarvan mensen altijd zeggen dat ze zo waardevol zijn, maar ze te weinig voeren. Onze kuurbaden bieden enerzijds een stuk zelfreflectie: hoe gaat het nu eigenlijk met mij? Anderzijds gaan ze over: hoe doen we dat samen in ons team en onze organisatie? Wat is de zingeving van wat we aan het doen zijn? Wij geven geen antwoorden, maar dagen je uit door middel van onze kuurbaden.”
Veel mensen laten een deel van zichzelf thuis als ze naar het werk gaan.”
— Mientje Fluyt
Project IK
Een voorbeeld van een van de kuurbaden is Project IK, een theater- en dansvoorstelling. Daarin vertelt een vrouw over haar droombaan en hoe ze na coronatijd weer in het arbeidsproces stapt. Het is buffelen met elkaar, maar ook hard werken voor haarzelf om als vrouw haar positie te kiezen en zichzelf te laten zien. En terwijl zij haar verhaal vertelt, wordt ze door de danser naast haar uitgedaagd.
Walter: “Al dansend vertelt hij het verhaal dat zij niet durft te vertellen. De tekst, de muziek, de beweging en de uitputting raken je en kruipen onder de huid. Het nodigt je uit om jezelf de vraag te stellen wat jouw droombaan is. En dan gaat het ineens niet alleen meer over de inhoud van je werk, maar over hoe jij je wilt verhouden tot het werkleven dat je leidt. En dat is een veel interessanter gesprek!”
Van confrontatie naar inspiratie
Met behulp van de verschillende ‘kuurbaden’ wordt speciaal voor mens en organisatie een dag samengesteld die confronteert, raakt en uitdaagt. En vervolgens inspireert door verandering van perspectief. Door het verlangen bij jezelf te ontdekken, dat uit te spreken en met elkaar te delen. Mientje: “Veel mensen laten een deel van zichzelf thuis als ze naar het werk gaan. Ze denken dat daar in bepaalde werkvelden niet om wordt gevraagd. Daarmee laten ze iets heel wezenlijks liggen aan talent en kracht. Wij dagen mensen dan ook uit met de vraag: in hoeverre ben jij heel, wie zien we eigenlijk?”
Verlangen uitspreken
Na het uitspreken van het verlangen eindigt de dag met een wrap- up in de vorm van een ‘lied voor een verhaal’. Hierin worden de ervaringen van de dag en de wensen voor de toekomst op een inspirerende manier samengevat. Mientje: “Wij denken ook graag mee in hoe je de opbrengst van zo’n dag kunt laten beklijven en hoe je daadwerkelijk aandacht houdt voor wat werkelijk van waarde is. Daarvoor reiken wij diverse vormen of vervolgdagen aan.”
Onze missie
Walter: “Je kunt ons zien als een echt kuuroord. Zoals je misschien vier keer per jaar naar de sauna gaat, kun je ook bij De Theaterloods komen ‘kuren’. Daarmee onderhoud je jezelf, je team én de organisatie waar je werkt.” Mientje: “De waarde van onze programma’s is het vertragen, de reflectie, de inspiratie. Als daardoor al 25 procent van de mensen tot blijvend inzicht komt, wordt werkend Nederland steeds gezonder. En daar doen we het voor.”