De Theaterloods: Kuuroord voor de ziel en de zaak

Radio Kootwijk. Je gaat er naartoe om uit te waaien met de hond, een lange wandeling te maken over de zandvlakte, om je te verwonderen over het imposante zendstation, maar je kunt er ook De Theaterloods bezoeken.
Eigen! Apeldoorn | Binnenkijken bij: De Theaterloods
Tekst Carmen Luttikhuis | Fotografie Carl Schutte

Vijf jaar geleden opende De Theaterloods als experiment. In een van de bijgebouwen van het monumentale voormalig zendgebouw vond Productiehuis Plezant er een vaste plek voor haar muziektheatervoorstellingen over werk, leven en liefde. Op werkdagen bestemd voor inspiratiesessies voor het bedrijfsleven en iedere eerste zondag van de maand op de Zalige Zondag te bezoeken door publiek. Het experiment bleek succesvol en de volgende stap kon gemaakt. Eigen! Sprak met artistiek leider Walter Supèr en zakelijk leider Daphne Goudsmit.

Walter Supèr: “Toen we merkten dat het lukte om mensen ook van ver te laten komen om zich op deze bijzondere plek te laten verwonderen door cultuur, natuur en inspiratie, konden we ons richten op het realiseren van de wensen die we al heel lang hadden ten aanzien van het gebouw. Het dak moest hoognodig vernieuwd en we wilden het pand anders indelen. Daarnaast zou een andere entree wel heel fijn zijn. Nier meer aan de achterkant, zoals het was, maar prominent aan de voorkant, zichtbaar vanaf de weg en uitnodigend. We geloven in de feng-shui gedachte dat de sfeer van hoe je ergens binnenkomt van invloed is op je gemoed. Door de verplaatsing van de entree ontstond er ruimte om de theaterzaal te verbreden en de capaciteit uit te breiden naar 150 stoelen.”

Carl Schutte Theaterloods Eigen1

Daphne Goudsmit: “Ons uitgangspunt was om het stoere industriële karakter van dit pand te benadrukken en er een warmen sfeer te creëren. Dat is heel goed gelukt. Het is een gekke plek die vraagt om eigenzinnigheid. Het hoeft allemaal niet zo keurig, maar het moet wel comfortabel, met gebruik van mooie materialen. De originele donkergrijze tegelvloer is helemaal opgeschuurd en afgewerkt met een parketlak. De houten tafels hebben we laten maken door VanJoost, die zijn ambachtelijke meubelmakerij op het terrein van Radio Kootwijk heeft. De vachten in de loungehoeken zijn van schapen uit de omgeving. De tweedehands stoelen zijn opgeknapt voor een nieuw leven bij ons. Overal in het pand vind je oosterse kleden en er komt nog een open haard in de foyer. Aan de wanden hangt een wisselende kunstexpositie. Door de glazen voordeuren en de glazen wand daarachter zie je de natuur achter het gebouw. Het pand zoals het nu is, past helemaal bij ons. We zijn er enorm blij mee.”

Voeden en verbinden

De Theaterloods is na de renovatie nog meer een plek om gevoed te worden en jezelf op te laden. Onderscheidend, verassend en inspirerend. Weg van de drukte van alledag vind je hier midden in de natuur rust en ruimte voor bezinning en mindfulness. De vragen ‘Wat is werkelijk van waarde’ en ‘Wat neem je mee naar huis’ laten je op zoek gaan naar de verbinding met jezelf, met je collega’s of met je dierbaren. Sinds september 2015 is De Theaterloods ook trouwlocatie. Daphne Goudsmit: “Je gaat hier trouwen als je een bijzondere, intieme trouwerij wilt. Of als je iets op een speciale manier wilt vieren. We kregen het verzoek van een echtpaar dat hun huwelijksbelofte opnieuw wilde afleggen om dat op deze plek te doen. We hebben een programma voor ze gemaakt, met een voorstelling erbij over liefde en zingeving. Onze cateraar traiteur Delicat maakte heerlijke hapjes. Het was een topdag. Geweldig om als theaterloods bij te kunnen dragen aan zo’n mooie dag”

Inspiratie en intentie

Het uitgangspunt van een heidag bij De Theaterloods is het doel waarvoor je als bedrijf bij elkaar komt. Is er een probleem op te lossen, kan de onderlinge sfeer beter, zijn de medewerkers aan ontspanning toe? Walter Supèr: “We proberen mensen uit hun gewone doen te halen, te prikkelen, te ontregelen en vervolgens te inspireren.

“Het is een gekke plek die vraagt om eigenzinnigheid”

We kruipen bij mensen onder de huid en proberen een verlangen op te roepen. De voorstellingen beroeren en ontroeren. Ze geven geen antwoorden maar laten je teruggaan naar jezelf. Ze gaan verder dan herkenning, ze raken. We hebben als Productiehuis Plezant een repertoire van tien theatervoorstellingen die een breed gebied bestrijken. Van sommige voorstellingen kunnen we elementen aanpassen om ze toe te spitsen op het aanwezige publiek. De liedjes en de verhalen gaan over mensen zoals jij en ik, over werk, leven en liefde. Ze hebben thema’s als ‘wat is ons bestaansrecht’ wat vind ik echt belangrijk’, ‘hoe houden wij het met plezier lang met elkaar vol’. De voorstelling brengt je terug naar existentiële vraagstukken, om van daaruit verder te werken naar het doel van de heidag.”

EIGEN theaterloods radio Kootwijk Wa

De ideale dag

De Theaterloods was al voor verschillende organisaties gastheer van inspiratiesessies. Zo verbleef de ING er vijftien dagen met 120 medewerkers per dag. Walter Supèr: “voor mij begint een ideale dag met ‘waai je hoofd leeg’. Je wordt naar de andere kant van het zand gebracht en je wandelt terug naar De Theaterloods. Het zendstation heb je op je netvlies als markant punt aan de horizon. Bij aankomst bij De Theaterloods word je welkom geheten en krijg je iets lekker te eten en te drinken. Dan volgt de theatervoorstelling die je input en een boost geeft voor de rest van de dag. Daarna word je uitgedaagd om te reflecteren. Dat kan met of zonder begeleiding. Misschien pak je wel een vraag van de 1.000-vragenwand. Na een uitgebreide lunch volgt een andere kunstvorm. Uiteindelijk krijg je helder: dit is wat voor mij belangrijk is, dit is wat ik wil. Dat koppelen we aan wat het bedrijf of de organisatie wil. Is er een verschil in behoeftes? Kun je tot elkaar komen? Dan kan een coachingprogramma volgen. Of je gaat naar de bibliotheek van verlangen waar je ter verdieping een boek aangereikt krijgt. Wellicht is er ruimte om weer naar buiten te gaan voor een natuurbeleving. De middag wordt uiteraard gezamenlijk afgesloten en je gaat naar huis met inzichten die voor jou van waarde zijn.”

Zalige Zondag

Benieuwd naar de sfeer van De Theaterloods, de programmering en de voorstellingen? Koop dan eens een kaartje voor een van de Zalige Zondagen die iedere eerste zondag van de maand plaatsvinden en laat je inspireren, raken en voeden door de omgeving, de verhalen, de muziek en de liedjes.