Het Wetenschaps­huis

Met Het Wetenschapshuis creëren we een kruisbestuiving tussen wetenschap, kunst en cultuur. Wetenschappers en inspirerende sprekers die bevlogen en vaak interactieve colleges geven over de thema’s in onze programma’s. De kunstenaars van De Theaterloods vormen met hun bijdrage een verdieping of verrassend tegengeluid ten opzichte van de wetenschap. Ook leveren wetenschappers inspiratie en feedback op de programma’s die we ontwikkelen. Een kruisbestuiving.

 “Verbindingen leggen tussen kunst, cultuur, natuur en wetenschap: het is belangrijker dan ooit, in een tijd vol fake news en geïsoleerde bubbles. Daarom is het Wetenschapshuis idealiter de kiem van iets groots: een huis waar wetenschappers graag komen om hun kennis te delen. Waar heel diverse mensen zich graag laven aan onderbouwde kennis. Waar bezoekers nu eens nieuwsgierige toehoorders zijn, dan weer kritische vragenstellers, en dan weer proefpersonen in een of ander raar experiment. Waar veel kan en mag, en mensen nieuwsgierig zijn naar hoe het zit en hoe het beter kan: de wereld van werk, leven, liefde en nog veel meer” aldus Prof. Aukje Nauta, A&O Psycholoog en initiatiefnemer van het Wetenschapshuis in De Theaterloods.  

Programmareeksen

Onderstaande wetenschappers en inspirerende sprekers hebben zich reeds verbonden aan Het Wetenschapshuis van De Theaterloods:

Matthijs Schouten wetenschapshuis theaterloods

Prof. Matthijs Schouten
is als bioloog, filosoof, godsdienstwetenschapper en Keltische taal- en letterkundige een veelzijdig wetenschapper. Hij daagt je uit om anders te kijken naar de natuur en naar jezelf. Wie ben jij in relatie tot wat er om je heen gebeurt?

Lucres Nauta-Jansen Wetenschapshuis theaterloods

Dr. Lucres Nauta-Jansen
is biomedisch wetenschapper en afdelingshoofd van de kinder- en jeugdpsychiatrie aan de VUmc. Als senior onderzoeker doet zij onderzoek naar kinderpsychiatrische problematiek. Een ontmoeting met haar is een inspirerende ervaring.

Marileen Dogterom Wetenschapshuis theaterloods

Prof. Marileen Dogterom, één van de pioniers in het vakgebied biomoleculaire fysica. Bestuurslid van de KNAW. Hoofd van de afdeling Bionanoscience aan de TU Delft en hoogleraar biomoleculaire fysica in zowel Leiden en Delft. 

carsten Wetenschapshuis theaterloods

Prof. Carsten de Dreu
is wetenschappelijk directeur en hoogleraar sociale en organisatiepsychologie aan de universiteit van Leiden. Hij was door de Dalai Lama uitgenodigd om in Botswana te praten over wereldvrede. 

Belle Derks wetenschapshuis theaterloods

Prof. Belle Derks
is hoogleraar bij de vakgroep sociale en organisatiepsychologie aan de universiteit van Utrecht. Zij geeft een spraakmakende lezing over genderrollen waarbij ze eenieder bewust maakt van zijn of haar eigen gender stereotypen.

hilke grootelaar Wetenschapshuis

Mr. Hilke Grootelaar promoveert momenteel bij het Montaigne centrum voor rechtspleging en conflicthantering aan de universiteit van Utrecht. Zij vertelt over haar onderzoek over mensbeelden in de psychologie versus de economie/rechten.

Harry Starren Wetenschapshuis theaterloods

Harry Starren
is management filosoof, voormalig directeur van De Baak en momenteel voorzitter van de federatie Nederlandse creatieve industrie en directeur van Ithaca International.

Aukje Nauta wetenschapshuis theaterloods

Prof. Dr. Aukje Nauta
is psycholoog en gepromoveerd op conflicthantering. Ze interesseert zich mateloos voor de manier waarop mensen met elkaar omgaan, hoe ze elkaar bevechten, buitensluiten of juist onbaatzuchtig helpen.

Fabian dekker

dr. Fabian Dekker 
is in 2011 gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, op een onderzoek naar de flexibele en sociale zekerheid (2011). Momenteel werkt hij bij Regioplan Beleidsonderzoek, is redactielid van het academische tijdschrift Beleid en Maatschappij, en is hij daarnaast eigenaar van Farescon.

bas-ter-weel

Prof. Dr. Bas ter Weel
is algemeen directeur van SEO Economisch Onderzoek. Hij is tevens hoogleraar economie aan de UvA. Zijn expertise bevindt zich op het terrein van de arbeidsmarkt, sociale zekerheid, pensioenen, zorg en het onderwijs, maar ook op het terrein van innovatie en technologie, internationale betrekkingen en financiële markten.

geert-kimpen profiel

Geert Kimpen
Startte zijn carrière als begenadigd theaterregisseur en werd bestseller auteur van oa De Kabbalist, De Geheime Newton, Rachel of het mysterie van de liefde en nog vele boeken. En bovenal een geweldig spreker. De energie spat er vanaf, zo ook de lach en de soms beklemmende realiteit van werk, leven en liefhebben. En bovenal is elk optreden van Geert voor velen een heerlijke inspiratiebron. 

Erica Meijerman

Erica Meijerman
is een organisatiecoach met een grote voorliefde voor filosofie. Met veel praktijkervaring van vele organisaties in haar bagage. Grootste goed? Durf te twijfelen. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin